Krisztián Dolhai’s liefde voor vliegen werd al vroeg getoond. Hij werkte de hele zomer toen hij 15 was om te vliegen. Vandaag, op de leeftijd van 40, is hij Europees kampioen, wereldkampioen zilveren medaillewinnaar, en een paar weken geleden was hij een wereldrecordhouder met zijn eigen ontwerpmachine, De Alto.
Vanaf het begin zei Krisztián dat de vader van zijn vriend een soldaat en piloot was. Hij werd ook meegenomen naar het vliegveld in het weekend, waar ze vlogen als een hobby. Hij vond haar zo leuk dat ze besloot om te leren vliegen met een zweefvliegtuig. Zijn moeder voedde hem alleen op, en hij kon het niet krijgen uit het budget van de familie. Krisztián was wanhopig en op zoek naar een studentenbaan in plaats van afstand te doen van zijn dromen. Er waren 60 starts nodig om de lucht op zichzelf te richten. Op de vraag hoe hij zich toen voelde, zei hij stellig, geluk.
De student van Lovassy High School in Veszprém studeerde techniek na zijn afstuderen. Hij bleef vliegen, ging naar races. Hij begon met een Pipistrel Sinus, maar realiseerde zich al snel dat het uitzicht niet goed was vanwege de vleugels, wat fundamenteel is, omdat ze in de race vlogen op basis van een papieren kaart. Onderweg moesten ze objecten herkennen, zoals kruispunten en groepen bomen, op basis van een foto.
Wat kan de piloot doen als zijn vliegtuig niet goed is? Koop een andere, of plan een voor jezelf. Chris koos voor het laatste.
Het ontwerp werd door hem zelf gedaan, de tekening werd uitgevoerd door een metgezel. Altus werd drie jaar lang gemaakt in de fabriek van een voormalige klasgenoot van de middelbare school in Upper District, en in het voorjaar van 2018 begon de vlucht. In eerste instantie werden ze belast met veel gewicht om zijn kracht te proberen, en vervolgens de starts gevolgd. Eerst kwam hij nauwelijks van de grond af, en toen ging hij hoger en hoger rond het vliegveld. De bouwvakkers keken hem vanaf de grond en waren in radiocontact de hele tijd. Vliegen in is 40 uur, de eerste 20 uur zijn de moeilijkste en meest opwindende tijden. Het belangrijkste in het ontwerp was veiligheid, de tweede was comfort. Altus is leeg op 300 kilogram, met passagiers, het vliegtuig is dubbel, tot 472.
Voor het recordexperiment verloor Krisztián tien kilo om te voorkomen dat het opgegeven gewicht zou worden overschreden.
Het experiment werd gestart door twee van hen. Ze namen ook de dingen die ze niet nodig uit het vliegtuig om te beginnen met minder gewicht. Het vliegtuig kan stijgen tot een hoogte van maximaal 6.000 meter met motorvermogen, maar daar is de lucht half zo dik als onder, dus de piloot heeft zuurstof nodig, dus het blijft onder de 4.000 meter. Het vliegtuig kan uren varen. Ze installeerden een reddingsparachute van 100 vierkante meter, die de piloot opent in geval van problemen, en de parachute brengt het vliegtuig langzaam naar beneden.
De Altus was nooit een probleem, ook al is het geprobeerd in alle toegestane weersomstandigheden, regen, wind, minnen, hitte. Hij vloog ongeveer 400 uur, bezocht de Alpen en de Adriatische Zee meerdere malen.
Krisztián won twee kampioenschappen en een tweede plaats met de machine. Het record van een Oekraïense piloot twee jaar geleden, dat een startafstand van 1.023 kilometer en een gemiddelde snelheid van 121 kilometer was, werd in oktober met collega-piloot Vivien Halász overtrokken.
Het nieuwe record, dat werd gekoppeld aan Krisztián, was een afstand van 1036 kilometer en een snelheid van 155 kilometer.
We leerden van Krisztián dat ze kozen voor een zaterdag omdat er minder luchtverkeer in het weekend is. Ze vertrokken van Tótvázsony, vlogen van daar naar Eger, dan naar Békéscsaba, van daaruit kwam Baja, dan pécs, Nagykanizsa, győr, en terug naar Tótvázsony. Ze deden dit allemaal in zes uur en 45 minuten.
Onderweg werden officiële gegevens opgenomen, foto’s en video-opnames gemaakt, werd de reis begeleid door de examinator van de Hongaarse Luchtvaart- en Luchtvaartsportvereniging. De gegevens werden verzonden naar Zwitserland, de wereldfederatie.
Als niemand het bewijs beschermt dat ze drie maanden hebben ingeleverd, heeft hij het wereldrecord.
Tijdens het experiment moesten ze ook aandacht besteden aan drinken en wanneer en wat ze aten. Op twee derde van de afstand wisten ze dat ze het zouden halen.
Krisztián, natuurlijk, stopt niet, hij blijft racen, op tijd kan hij zijn eigen huidige record breken.